Monday, August 27, 2012

Potong Rambut

Assalamualaikum w.b.t

Entry basi. Entry sebelum raya. Entry sebelum ni ada cerita kan yang saya n Mr.teddy bawa Afkar g potong rambut kat saloon. Mr.Teddy tak puas hati tol dengan hairstylist tu. Potong sikit je charge sampai RM10.hohoh. Mr.Teddy cakap kalau gitu gaya potong dia pun boleh buat. hehehe. Tu la orang dah suh bawa potong kat Macha bese yang dia potong rambut. Tak mo. Nak bawa anak p saloon katanya. hahaha.

Afkar sebelum potong rambut tu. Ok je dia. Tak tau lagi tujuan kenapa Ummi n Babah bawa dia pergi kedai. hehehe. Aktif cam biasa la dia. Tak duduk diam. Semua nak diusiknya. Kejap berdiri kejap duduk. Mr.Teddy yang dukung dia. Saya jadi tukang amik gambo je. hehehe.


~Sebelum : Budak tak reti duduk diam~ 

Bila hairstylist tu dah start potong rambut dia, pelik gak dia. Apa yang uncle ni cuba lakukan. Mula-mula tu diam la dia. Tu pun jenuh gak Mr.Teddy peluk dia kejap-kejap.
 ~Dalam proses : Cubaan untuk bertahan~

Bila dah lama-lama makin dia tak boleh tahan. Terus teriak huwaaa. Dah la hairstylist ni potong pakai gunting. Dengan dak kecik ni tak duduk diam. Seriau gak tengok. huhuhu. Last-last bila Afkar dah meronta-ronta sangat hairstylist pun surrender . Babah pun redha je la kuar RM 10 dengan potongan yang secoet tu. hehee. Ini budak very the drama king tau. Bila dah pujuk-pujuk dia terus buat muka slumber. Macam bukan dia yang teriak tadi. So, Ummi amik gambo as bukti awak adalah drama king terbaik Afkar. hehee.
~Dah nak habis : Tak boleh tahan dah. Uncle ni ptotong rambut spicky kita~

Kisah Raya 2012 - Raya Slim River pulak

Raya ketiga bertolak balik ke Slim River dari Bangi. Tak larat nak balik terus dari Melaka. Pagi-pagi lagi kami dah bertolak balik. Syok woo. Jalan lengang yang amat. hahaha. Boleh la kalau nak baring tengah jalan pon. hehee.Alhamdulillah Afkar xmeragam di sepanjang perjalanan. Tidur je dia. Lega Ummi. Bukan apa bila anak meragam ni kita pun jadi tak tentu arah. Afkar dapat jumpa atuk n opah dia seronok la. Hehee. Pergi beraya belah Slim River pulak.

Demam dah ok tapi naik rashes pulak kat badan dia. Huhuhu. Mr. Teddy kata sebab allergic air kat rumah Bangi. Pas Maghrib die nak tido, bagi la nen cam biasa. Tengok-tengok makin teruk pulak rashes dia. Sampai merah-merah. Tapi dia xada pulak meragam ke. Hari raya ke-4 sekali lagi kami ke Klinik di Tanjung Malim. Nak check nape naik rashes tu. Sebab ada yang datang beraya rumah in law cakap eczema la, kena campak la, allergic la. Macam-macam la. Hehee. Kita dengar yang lebih pakar cakap apa pulak. Bila pergi klinik doktor cakap ruam panas rupanya. Kalau allergic dalam mulut pun ada. Normally certain baby akan naik rashes after 3hari baik demam. Betul la tu. Afkar kan baru baik demam. So xperlu risau tak tentu pasal. Hehee. Mana boleh tak risau

Wednesday, August 22, 2012

Kisah Raya 2012 - Balik Kampung o o o Balik Kampung

Dah lepas beraya di area rumah saya bersiap-siap nak ke Melaka. Dah berkira-kira nak ikut ke tak. Tak best r jalan raya anak tak sihat. Tak seronok je rasa. Kitorang follow je la memandangkan semua dah dirancang. Dah siap sewa chalet bagai.

Sepanjang perjalanan ke Melaka tu Alhamdulillah dia xada la buat perangai sangat. Menangis tu menangis la gak. Tapi tak mo duduk dalam car seat n tak mo tido beriba. Dia nak tido atas bahu. Huhuhu. Kena la Ummi tidokan dia atas bahu sepanjang perjalanan tu. boleh timbul muscle ummi. Hehe.

Perjalanan balik kampung kali ni agak kelam kabut sikit. Tambah pula saya ada anak kecil yang tengah tak sihat. Makin kelam kabut la jawabnya. Perancangan awal kami akan ke Muar dahulu. Berkonvoi 6 buah kereta. Tapi kami terpisah dengan yang lain. Yang lain potong jalan mana ntah sebab ingat highway jam. Kitorang lak ikut highway sebab dah janji nak jumpa kat Jasin.

Mr. Teddy dia x suka konvoi berderet sbb bahaya bila dah follow dekat-dekat tu. Dia lagi suka kalau janji jumpa kat mana-mana. Pastu dah terpisah tu tak pe la kan. Kitorang teruskan je la perjalanan ke meeting point. Tetiba diorang call pula tukar plan balik Kuala Sungai Baru dulu pulak. Dan kitorang pulak time tu dah lepas exit pedas linggi. Grrr. Dorang takut lewat sangat sampai ke Muar. Nasib baik belum terlepas exit Alor Gajah. So exit Alor Gajah. Tunggu jap kat tol tu.

Nak jadi cerita si kenit ni lepas bomb pulak. Nak tunggu dorang yang lain takut lambat sangat. Last-last kitorang redah je la. Dah r saya memang tak ingat lansung jln balik kampung. Berbekalkan je la gps Mr.Teddy. Singgah masjid jap. Bersihkan sekali budak yang dah lepas bomb. Pastu calling-calling la tanya chalet kat mana. Call orang ni,suruh call orang tu. Semua first Time sampai ke chalet ni. So dorang pun tak sure. Selalu balik kampung kitorang duduk chalet lain.

Saya dah angin dah time tu. Dengan anak yang ngah tak sehat lagi. Last-last google sendiri nama chalet tu, Umang-umanng chalet kitorang call directly chalet n tanya direction. Senang cerita. Selamat la kitorang tiba ke chalet. Walaupun jalan masuk agak horror. Tapi chalet sangat cantik n selesa. Depan laut lagi. Bangun pagi boleh terus terjun laut.

Kitorang mana ada singgah berhenti mkn kt mn2 pun. Nasib baik la pagi sebelum ke Melaka dah belasah ketupat n laksa kat rumah Pak Lang saya. Sian kat Afkar la. Memang dah prepare bubur untuk dia. Tapi dia xnak makan sangat pun.

Time ni Alhamdulillah demam Afkar dah kebah. Otw ke Melaka saya tampal kool fever kat dahi n belakang badan dia. Makan ubat pon dia tak muntah dah. Moral of the story tiap kali anak demam bw la g klinik. Jgn le bagi ubat yg lama. Mungkin xserasi.

Malamnya pergi beraya rumah mak-mak sedara dekat Kuala Sungai Baru. Alhamdulillah Afkar tak meragam. Sedap je dia tidur. Dah memang waktu tidur dia kan. Nak balik dulu chalet cam xkonfiden lak. Ye la jalan nak masuk ke chalet tu very the scary tau. Gelap gila. Siap ada rumah tinggal lagi. Memang idak le nak balik dulu tengah-tengah malam tu. jadi apa-apa tengah jalan menyesal x berkesudahan. So kitorang tunggu jugak la yang lain-lain sekali.

Raya ke-2 pagi rancang nak ke Muar. Memandangkan chalet ni depan laut, budak2 memang suka la dapat mandi laut. Dah suka tu sampai terlajak mandi laut. Hehehe. Agak lewat gak la kami bergerak ke Muar. Pas tu singgah kedai tayar kat area mana ntah dulu tukar tayar kereta akak saya . Tak kisah la tu. Keselamatan harus diutamakan.

Lama gak r kitorang tunggu. Dengan perut berkeroncong lagi. Nak carik kedai makan mana la ada buka time-time raya. Fast food pun xjumpa kat pekan kecil. Huhuhu. Dah r breakfast cekodok je pagi tu. Time tu kitorang dah rasa-rasa macam tak jadi nak ikut je. Afkar lak meragam dalam kereta. Panas agaknya.

Pukul 4 baru sampai Muar. Pastu suap Afkar makan bubur sampai muntah dia. Dah masuk angin kot perut. Bila tak suap saya kena bebel. Bila dah suap muntah lak Afkar. Afkar siap sempat lepas bomb lagi. Sampai tembus kat baju kakak saya. Cair je. Angin la tu.

Dah habis beraya kat Muar n Sebatu, menuju ke Umbai pulak untuk makan malam. Afkar tidur time tu. biar dia tido dulu. Pastu baru kami turun. Makan bese-bese je sebab maybe ada miscommunication so lauk jadi cam tak berapa cukup. Makan la sorang sikit. Tu pon last2 tu abang saya tambah lagi order udang n kupang. Badan time tu pun dah penat sangat xberapa nak feel la keenakan lauk-lauk. Makan sebab dah lapar sangat-sangat.

Perjalanan balik kami diiringi hujan lebat. Bergerak dari Umbai pukul 9 lebih kami sampai bdr baru bangi pukul 2. Highway jams + Mr.Teddy berhenti tido jap. Time tu kitorang semua dah flat habis. Dengan Afkar yang menangis teruk lagi. Sakit perut agaknya. Kitorang sapu je la minyak bagi dia lega. Memang penat betul. Sepanjang perjalanan tu saya dukung dia atas bahu. Sebab dia tak nak tidur dalam car seat. Tido beriba pun tak nak. Hai la anak. Dah sampai tahap Ummi pun nak join duet sekali nangis dengan Afkar. Huhu.

Moral of the story, bila anak tak sihat haruslah berkira-kira nak bawa jalan jauh. Tak perlulah nak fikir keseronokan atau kemeriahan sangat. Bila anak dah meragam semua tu takkan dirasai. Afkar ni budaknya jarang meragam bila meragam tu memang menguji kesabaran Ummi n Babah. Sabar je la melayan karenah dia.

Tuesday, August 21, 2012

Kisah Raya 2012 - Si Kecil

Assalamualaikum

Dah masuk raya ke-4 dah. Kejap je erk. Sebelum ketibaan Syawal haritu perasaan sangat teruja nak sambut Syawal. Almaklum kali pertama sambut bertiga. Tak sabar nak tengok si kecil beraya pakai baju melayu. Pakai songkok. Tapi kita hanya mampu merancang. Allah yang menentukan segalanya. Redha dengan apa yang berlaku.

Kisahnya Afkar demam di pagi 1 Syawal. Memang terus terbang mood semua. Lebih risau keadaan anak. Xsyok woo raya anak demam. Tak ada sekeping gambo pun yang saya sempat amik.

Hari Jumaat time ambil kat Nursery, dah diberitahu yang Afkar demam. Tapi time ambil tu xde pulak panas badan dia. Pagi sebelum pergi nursery pun xde pulak dia dedar ke apa. Relax lagi. Bawa dia g saloon dulu potong rambut. Pastu malamnya pula berbuka kat luar.

Balik dari berbuka tu badan dah start panas. Mr. Teddy suh bagi ubat terus. Takut melarat. Kebetulan memang ada ubat kat rumah. Plan nak balik Klang malam tu xjadi. Barang banyak xsiap kemas dia dah ngantuk ajak tido. Malam tu die demam balik. Kitorang sampai mandikan dia time bangun sahur tu. dah panas sangat badan dia.

Gerak balik Klang tengahari Sabtu. Ingat nak bawa g klinik tapi Mr Teddy ckp bagi je ubat yang sedia ada tu. Demam dia on off. Kejap panas kejap ok. Sampai malam tu still on off dah start risau. Dia pula dah lama xdemam. Pastu pulak selalu kalau dia demam dlm masa sehari dah kebah. Ni still on off.

Pukul 3 pagi check temperature 38.5. Bagi ubat dia muntah balik. Cakap kat Mr. Teddy x boleh jadi ni. Kita bawa g klinik. Pergilah kami ke klinik di malam raya. Alhamdulillah ada klinik 24hrs yang buka. Doktor check. Memang betul la demam. N paling mengejutkan sekali doktor cakap dada Afkar sempit macam nak kena asthma. So doktor suruh ambil neb. Pergh saya tabik spring kat mommies yang sempat amik gambo time anak kena neb. Saya mmg xmampu. Luluh hati time tengok dia ambil neb tu. Ya Allah. Kalaulah saya boleh ganti tempat dia. Afkar meraung yang amat. Meronta- ronta. Sampai tercabut tube nebulizer tu.

Hari Ahad di pagi raya. Alhamdulillah dah kurang sikit demam dia. Walaupun dia still tak ada mood lagi. Lepas sembahyang kami bawa jugak dia pergi beraya. Family saya pulak ntah apa mimpi suruh semua orang pakai jubah. Kang kalau xfollow pelik pulak kami sekeluarga je yang xsama. Tak dapatla nak ambil gambar sedondon kami sekeluarga=( Tapi memang saya tak sempat nak amik sekeping pun gambo. Sebab mood beraya dah hilang kot.

Sian Afkar tak dapat nak menikmati keseronokan pertama kali berhari raya gara-gara badan tak sihat. Diorang kata Afkar demam urat sebab kaki die xpanas. Bahagian atas je panas. Siap suh urut lagi. Alamak aii ngeri lak dengar nak kena urut segala. Tak sampai hati. Huhuhu. Tapi kami tak pergi pon urut. Ummi n babah redha perlu melayan kerenah anak yang tak sihat di hari raya. Tak ada yang menarik pun nak dikongsi.next entry saya update pulak perjalanan balik kampung yang dot dot dot. Hehe.

Wednesday, August 15, 2012

Vaksin Untuk Bayi : Adakah Selamat

Assalamualaikum w.b.t

Ada la beberapa orang teman yang memilih untuk tidak memberikan vaksin kepada anak masing-masing. Bagi saya dan Mr.Teddy kami pilih beri vaksin kepada Afkar seperti yang disarankan Kerajaan. Pilihan anda pula bagaimana?

Terbaca artikel ini. Menarik untuk dikongsikan. Vaksin Untuk Bayi : Adakah Selamat oleh Dr. Zubaidi. Silalah baca sendiri dan buat penilaian sendiri ye.


Monday, August 13, 2012

Sabtu yang Penuh

Assalamulaikum w.b.t

Kurang daripada seminggu kita bakal menyambut Syawal. Disebabkan hujung minggu lepas adalah hujung minggu terakhir sebelum raya. Tolak Sabtu minggu ni la. Tak lalu kot nak shopping hari terakhir Ramadhan. hohoho. Semua pun nak buat hari Sabtu tu. Sebab Ahad Mr.Teddy kerja. Sepatutnya hari Sabtu pun Mr.Teddy kerja tapi bawa Afkar pergi cucuk EL la terus.

Pukul 9 lebih keluar rumah bawa Afkar pergi KPMC nak cucuk pneumococcal 2nd dose. Time sampai dah ramai orang. Sume nak kejar check up anak before raya kot. Siap-siap tidokan Afkar dulu sat g ngamuk-ngamuk lak dia kalau lama sangat kena tunggu. Tu pun payah dia nak tido sebab ada baby lain dalam nursing room tu. Dia kan bz body sikit sambil nen boleh pulak nak p intai orang sebelah. Apada ini budak kecik.hehehe. Lama jugak la dia tidur nak tunggu sampai turn dia. Dah masuk bilik doktor pun tido lagi. Sampai kene kejut. Tengok Dr. Afifah terus sengih-sengih. Minat nau dengan Dr. Afifah. Timbang dah 8.7 kg. Dr.Afifah interview pasal perkembangan Afkar. Doktor check dia. Doktor cakap semua ok. Berat naik ok. Perkembangan mental n fizikal ok. Pastu doktor tanya pasal makan camna pulak. Doktor cakap dah boleh nak campur ikan or ayam dalam bubur Afkar. Doktor cadangkan kalau boleh pilih ikan putih seperti ikan merah atau tenggiri. Buat sup. Sebab kalau rebus je takut hanyir.So, makin bertambah la menu makanan Afkar. Time cucuk pulak Mr.Teddy pegang. Doktor suruh pegang macam bawa g shopping. Afkar hero Ummi ni tak nagis pun kena cucuk. Alhamdulillah. Relax je dia. Ummi lak pelik. hehehe. Tanya juga doktor akan demam tak. Doktor kata selalu 2nd dose ok. If first dose ok, insyaALLAH 2nd dose pun ok.
~Saya hero Ummi n Babah yang sihat dan kuat~


Dah siap cucuk semua tu dah dekat pukul 11 lebih. Dah alang-alang tu saya pujuk Mr.Teddy EL. So, plan nak pergi ambil baju kat tailor. Tailor dah call baju dah siap. Boleh la ak pergi singgah tukar sampin Afkar jap. Aritu beli sampin untuk dia time baby ekspo terbesar pulak. Nasib baik kedai kat Bdr baru Bangi je bolehla pergi tukar. Daripada KPMC ke Seksyen 5, tukar sampin Afkar pastu ke Seksyen 9 ambil baju kat tailor. Baju raya dah siap. Boleh raya. hahaha. Afkar tidur je dalam kete. Time turun tukar sampin tu dia terjaga. Pastu naik kete sambung balik tido. Time ambil baju kat tailor, Mr.Teddy sorang turun.
 ~Melopong tido atas bahu Ummi~

Lepas tu ke Putrajaya pulak. Mr.Teddy kena pergi site juga antar barang. Pastu Mr.Teddy tanya nak shopping kat mana. Alamanda atau Jusco Cheras Selatan. Saya pilih Jusco Cheras Selatan. Sebab dah biasa kat situ kot. Sampai Jusco baru dia bangun. Lama juga dak kecik ni tido. Kat Jusco sampai-sampai terus cari barang nak bagi dia makan. Sebab tak plan nak shopping so tak sempat nak prepare bekal apa-apa untuk Afkar. Bila si kecil kenyang perut, cukup tido senang la Ummi n babah nak bershopping. Lama gak kitorang kat Jusco. Dekat 3 jam. Nasib baik la Afkar tak meragam sangat. Dah last-last tu la merengek sikit. Dah mengantuk. Tu pun jenuh jugak la kejap berdokong kejap masuk dalam stroller. Budak kecil ni ada perangai kalau naik stroller kena bergerak. Kalau duduk statik je memang la nangis. So, sambil babah memilih-milih baju n seluar Ummi pun tolak stroller dia. Dah boring dia nangis suruh dukung.

 ~Saya teman babah shopping~

Dah siap shopping balik rumah. Bagi bos kecil rehat puas-puas. Sebab pastu nak keluar balik berbuka puasa kat luar. Dengan Ummi n Babah sekali tidur. hahaha. Dah cukup rehat semua dalam 6 lebih tu keluar balik. Pegi berbuka kat Palm Garden IOI Resort. Variety of food la gak. Tapi bos kecil buat perangai. Nak tido. Dia memang la kalau time orang berbuka time tu la dia nak tido. Bawa g SUrau nak tidokan dia tapi yang hado dia nak tido. Bila berbuka kat luar memang kitorang kena bergilir la melayan bos kecik. Sebab time tido dia adalah pas waktu maghrib tu. Camno nak tukar eh bagi dia tido lewat sikit ke. huhuhu.

Penuh hari Sabtu kami sekeluarga. Sepatutnya plan nak buat hari Ahad ditukar ke hari Sabtu. So, hari Ahad Mr.Teddy boleh membanting tulang. hehehe. Padahal hari Sabtu tu saya plan nak mengemas rumah. Last-last kemas rumah hari Ahad time Mr.Teddy kerja.

Thursday, August 9, 2012

Persiapan Raya 2012

Assalamualaikum w.b.t

Pejam celik pejam celik dah berada di hari terakhir Ramadhan. Esok dah Syawal. Tahun pertama Syawal bertiga. Eh tahun lepas dah bertiga gak tapi Afkar dalam perut lagi. Hehehe.

Persiapan syawal ala kadar je tahun ni. Untuk rumah tak ada yang baru. Recycle last year punya. Hehehe. Kuih dah siap. Siap tunjuk. hehee. Tahun lepas dapat gak dua jenis dah time mebuyung-buyung tu pon. Popia nestum dengan cornflakes madu. Tahun ni tak ada. Sat g Afkar tolong sama. Beli kuih pon tahun ni tak banyak. Tak nak jadi cam tahun lepas membazir sangat banyak yang terbuang sebab tak abis. Bila dah habis raya tak feel dah nak makan kuih raya.

Untuk kami tiga beranak ada la jugak yang baru terutama untuk Afkar. First time nak kumpul duit raya la katakan. Hahaha. Afkar memang akan beraya sakan tahun ni gara-gara Ummi dia nek meroyan hari tu beli banyak GILER baju time SOGO Member sale ritu. Tak apa la nak. Tiap 4 jam ko bersalin baju la kijenyer kalau babah tak bawa kita g mana-mana eh. hehehe. Duduk umah pun pakai baju baru. Glam hokey. hahaha. Baju Melayu ada dua pasang Ummi borong kat BAK, Jalan TAR. Jubah ada selai Nenek belikan kat Mekah. Kasut ada empat pasang Kalah Ummi n Babah nak . Songkok Ummi belikan kat Jln TAR. Kopiah lak Opah n Atuk belikan. Rambut pun baru potong semalam. Tapi Babah Afkar xpuas hati. Sebab potong sikit je kena sampai rm10. Dah la guna gunting cam bahaya je dengan budak yang reti duk diam macam Afkar.

Untuk Ummi n Babah biasa-biasa je la tahun ni. Bila dah ada anak shopping tu lebih ke arah anak je. Baju raya Ummi ada 4 pasang. 3 pasang tempah nursing kurung. Lagi sepasang beli kat KWC. Yang lain sume pakai yang lama. Untuk Babah pulak baju Melayu sepasang. Yang lain-lain tshirt, kemeja n seluar baru.

Tahun ni turn beraya kat KLANG=)) Senyum sampai telinga. Kami sekeluarga akan balik Melaka dengan family saya pulak pas ziarah kubur Arwah Ayah. Raya kedua or ketiga baru balik Slim River.

Kepada semua di kesempatan ini saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI. Susun 10 jari mohon MAAF ZAHIR BATIN sekiranya ada terlanjur kata dan bahasa di dalam entry2 saya.

Keselamatan Diutamakan

Asssalamualaikum w.b.t

Saje nak share kisah ni. Since minggu kedua bulan pose ni saya n Mr.Teddy kitorang dah start merempit gara-gara tak sanggup nak mengadap jams hari-hari. Putrajaya - Bandar Baru Bangi ajdi dekat sejam. Apekehenyer yop. Dengan mana nak ambil si anak awal lagi. Nak g beli juadah berbuka Kantoi tak masak lagi. Hari-hari balik kije Mr.Teddy dengar saya bebel-bebel jalan jams. Kalah driver. hahaha. Akibatnya saya paksarela Mr.Teddy beli motor. Ha kau. Sampai begitu sekali tak nak mengadap jams. Macam kan ko yang bawa kete manual .  Kebetulan bulan ni ada rezeki lebih sikit. Alhamdulillah. Motor raya korang. hahaha. Tapi idakler kami nak balik kampung nek motor. Tercecer Afkar kang. Barang dia je dah penuh keter. hahaha.

Eh apa yang ko melalut ni tuan tanah kedaung. Sebenarnya nak share pasal len. Itu mukadimah sahaja. hahaha. Kisahnya semalam seperti biasa kitorang pun merempit la. Mr.Teddy ambil kat Komuter UKM. OTW nak balik tu kitorang selisih jalan dengan budak sekolah bawa motor. Budak tu dalam form 1 form 2 kot. Dia bawa sorang budak kat belakang dia lebih kurang cam sebaya je. Ok tak ada hal la tu. Biasa r gak selisih dengan dak bawah umur yang bawa motor gaya dah macam orang berlesen je. Yang jadi halnya bila budak yang duduk belakang tu pegang lagi sorang budak umo dalam 1-2 tahun cam tu kot. MasyaALLAH. Bahayanya dik oiiii. Tengok cara dia pegang budak tu lagi bahaya. Tak peluk pon. Budak tu bersandar kat dia pastu dia pegang bawah ketiak dak tu. huhuhu. Nampak sangat tak confident. Siap dengan relax potong kitorang lagi.

Saya suruh Mr.Teddy potong balik budak tu. Bila dah selisih tu saya pun cakap kat budak yang duduk belakang tu "Dik pegang kuat-kuat. Takut terjatuh nanti ". Tetiba jadi Mak Jemah ko. hohoho.
Sorry la sejak dah jadi ibu ni memang tak boleh tengok r camtu. Kalau selisih dengan orang yang naik motor pastu bawa baby pun tak sampai hati nak tengok. Sentiasa berdoa agar perjalanan orang tu sekeluarga selamat sehingga ke destinasi dituju.

Salah siapa kejadian macam tu boleh jadi. Sikap ibu bapa yang over confident dengan anak masing-masing atau budak tu sendiri yang ketegaq. Apapun keselamatan haruslah diutamakan tak kira apa jua pun kenderaan yang kita gunakan.  Kalau berlaku kejadian tak diingini time tu nangis pun dah tak berguna. 

Thursday, August 2, 2012

Dalil Wanita Mengandung Dan Menyusu Anak Boleh Berbuka & Tidak Wajib Qadha

Assalamualaikum w.b.t

Sekadar perkongsian. Tadi terjumpa dengan group berkaitan penyusuan ada orang post ni:





Ye ke Haram???Tapi apa yang saya dengar dari sumber di bawah berbeza pulak. Mungkin terma yang digunakan dalam post di atas tidak bersesuaian. Apa pun tukang post lebih tahu apa yang dikongsikan sebab dia yang mendengar ceramah tersebut. Sebaiknya kaji dulu kesahihan sebelum post. Besar kesannya hukum halal haram ni. Wallahualam. Hanya pendapat duasen saya sahaja.



Wednesday, August 1, 2012

8 Bulan Sudah

Assalamualaikum w.b.t

Last week, 27 Julai Afkar genap lapan bulan. Cepatnya masa berlalu. Anak Ummi makin besar. Alhamdulillah syukur. Ya Allah ya Tuhanku, pelihara lah kesihatan, kesejahteraan dan juga keselamatan anakku dunia akhirat. Lembutkanlah hati  anakku agar menjadi anak yang soleh, mendengar kata, patuh perintah agama. Jadikanlah anakku anak yang bijaksana, cergas, cerdas dan aktif sentiasa. Peliharalah anakku daripada perkara tidak diingini. Amin.

Afkar menginjak lapan bulan dah TUMBUH GIGI 2 batang. GIGI ATAS. Kebiasaan orang tumbuh gigi bawah dulu kan, tapi dia gigi atas dulu. Memang hero Ummi. Adik beradik saya dah duk mengusik dah la pusar dua, gigi atas pulak tu. Selalu mereka yang berpusar dua dan tumbuh gigi atas dulu ni selalu dikaitkan dengan sikap ketegaq. Ye ke?Tak yah caya lah eh. Saya sendiri tumbuh gigi atas dulu. So, Afkar ikut Ummi la.hehee. Kita doakan yang baik-baik je la untuk Afkar. Amin. Selalu time saya ngah bf saya selalu pesan kat dia agar jadi anak yang soleh, mendengar kata, patuh perintah agama. Jangan lawan cakap Ummi n Babah. Terkebil-kebil mata dia tengok bila saya pesan camtu. Cam paham je. hehee.
Afkar dah boleh berdiri sendiri kalau ada tempat berpaut. Tak kira la sofa ke, meja ke, rak TV ke. Asal boleh jadi tempat berpaut la kiranya. Kekadang abis badan kita dilanyaknyer buat tempat berpaut. So keje dia skang ni asyik nak duk berdiri je. Terkangkang-kangkang dia punya usaha nak berdiri tu. Bila dah dapat berdiri suka. Tersengih-sengih. Siap tepuk-tepuk meja lagi. Kalau dapat berdiri kat rak TV abis semua laci dia nak buka. . Memang tak boleh tinggal dia sorang. Ada je la keje dia nanti. Segala kepungan tak jalan dah. Pandai dia robohkan tembok kepungan Ummi n Babah. So, sekarang ni kalau nak tinggal dia sensorang masukkan dia dalam play pen. Kalau kejap-kejap boleh la letak kat kerusi moo moo kesayangan dia tu.
Dia dah pandai jugak mengajuk bunyi-bunyian. Kitorang ada la belikan dia music mat. Bila di tekan music mat tu berbunyi dengan dia sekali mangajuk bunyi dari music mat tu. Haritu abang saya saja buat kat dia "Hepp". Dia boleh jawab "Hepp hepp" Siap dengan muka-muka lagi. hahaha. Tetiba rasa rindu lak kat bam bam sowang ni.


Sila abaikan keadaan yang bersepah tu eh. huhuhu. Rumah saya tak ada play room khas untuk si kenit ni cam orang lain. Ruang terhad. Depan TV la jadi tempat permainan dia. hahaha. Bantal-bantal tu semua buat kubu tuk kepung dia, tapi tak jalan dah. Abis kena roboh dengan dia. Play mat selit kat celah rak TV time mengemop rumah. Bila dah kering xsempat nak bentang balik budak kecik ni dah bangun. Terus bawa main depan TV.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...